Víno a jeho rozdelenie

| Manworld.sk | Štýl

Patríte medzi ľudí, ktorí si radi pochutnajú na fľaši dobrého vína? Či Ste niekto, kto sa tomuto moku z ďaleka vyhýba?

Je jedno, do ktorej skupiny sa radíte. Uvedomte si, že väčšina žien má rada romantiku a pohár vína pri sviečkach. Ak chcete na ženu zapôsobiť, je dobré o ňom vedieť aspoň základné fakty, ktorými možno rozprúdite diskusiu. Naozaj ju neohúrite tým, že jej poviete, že je vyrobené z hrozna... alebo, že poznáte biele a červené víno.

Trochu histórie

Víno má svoju dlhoročnú históriu. Prvé zmienky o ňom sa objavujú už na maľbách v staroegyptských hrobkách, čo je viac ako 4 000 rokov. Počas stáročí sa postupne menilo a vyvíjalo. Prvotné víno, sa s tými, z dnešnej doby nedá porovnať. Víno nebolo určené pre bežných ľudí, na jeho chuti si mohli v Egypte pochutnávať len bohovia a ich stelesnenia na zemi – faraóni. Tým sa ešte aj po smrti museli obetovať nádoby s vínom, ktoré sa vkladali do hrobiek, aby mali na čom hodovať aj v posmrtnom živote.

Medzi širšie masy ľudí sa dostalo hlavne vďaka veľkým národom ako bolo Grécko a Rím. Aby si v Grécku zabezpečili bohatú úrodu viniča, sa staroveký Gréci modlili a prinášali obety svojmu bohovi vína, k veľkému a štedrému Dionýzovi. Gréci mali víno v úcte, symbolizovalo pre nich spojenie so zemou a plodnosť. Plodnosť hlavne kvôli bujarým orgiám, ktoré často mávali po vypití väčšieho množstva tohto nápoja.

Vďaka Rimanom prišli na svet rôzne druhy a štýly vína, nakoľko do neho pridávali rozličné prísady ako konzervačné prostriedky. Dochovali sa dôkazy o rozličných koreninách a bylinkách, ako aj o pridávaní morskej vody, či včelieho medu. Každá táto úprava prešla ešte stáročiami zmien.

Rozdelenie vína

Rozdelenie vína len na biele a červené je nedostatočné. Ak by Ste uspokojili len s jednoduchým rozdelením, tak k týmto dvom farbám môžete pridať aj ružovú. Ak by ste to chceli mať ešte trošku komplikovanejšie, môžete si k týmto trom skupinám vína pridať ďalšiu a to šumivé víno. Je to však rozdelenie, ktoré ovládajú aj deti na základnej škole...

Nasledujúce rozdelenia z Vás síce neurobia someliéra, ale aspoň Vám ukážu základné najbežnejšie používané rozdelenia, ktoré Vám budú stačiť na to, aby Ste sa v spoločnosti nestrápnili, či už pôjde o rozhovor so ženou nad pohárom vína, alebo pri obchodnom rokovaní, pri ktorom si budete chcieť zapiť podpísanie zmluvy.

Ak by ste sa chceli venovať tejto problematike viacej a stáť sa odborníkom na víno – someliérom – tak si pripravte dobrých pár stoviek euro, nakoľko ide o finančne dosť náročný kurz.

Víno môžete rozdeliť podľa rôznych kritérií. Medzi tie najjednoduchšie a pritom najdôležitejšie kritéria patrí:

  • farba
  • cukornatosť
  • obsah CO2

Podľa farby:

  • biele víno – vyrobené z bieleho hrozna, prípadne z niektorých odrôd červeného (modrého) hrozna špeciálnym procesom výroby
  • červené víno – vyrobené z červeného (modrého) hrozna dlhším nakvášaním na šupkách. Charakteristická chuť červeného vína sa získava práve týmto nakvášaním, kedy sa do vína uvoľňujú triesloviny.
  • ružové víno – vyrábajú sa zo šťavy červeného (modrého) hrozna, ktoré sa po vylisovaní nenechávajú nakvášať na šupkách. Prípadne sa vyrábajú zmiešaním bieleho a červeného vína.

Podľa cukornatosti:

  • suché vína – zostatkový cukor 0 až 4 gramy na liter
  • polosuché vína – zostatkový cukor 4 až 12 gramov na liter
  • polosladké vína – zostatkový cukor 12 až 45 gramov na liter
  • sladké vína – zostatkový cukor viac ako 45 gramov na liter

Podľa obsahu CO2:

  • tiché – pri 20°C pretlak CO2 je menší ako 50 kPa
  • perlivé – pri 20°C pretlak CO2 je od 50 do 250 kPa
  • šumivé – pri 20°C pretlak CO2 je vyšší ako 250 kPa

Typy vína – pri zbere hrozna je jedno z rozhodujúcich faktorov obsah cukru v hrozne, tento sa v priebehu života hrozna mení. Iný obsah má zrelé hrozno, iný pri dozrievaní a iná kvalita bobúľ je aj po prvých mrazoch. Podľa tohto delenia sú v ponuke vína akostné, stolové, ľadové, vína z neskorého zberu, hrozienkový či bobuľový výber, atď.

Teplota podávania vína

Pre dosiahnutie tej správnej vyváženej chuti vína je potrebné dodržať odporúčané teploty podávania, ktoré sa pri jednotlivých druhoch vína značne líšia. Teploty sa pohybujú v rozpätí od 5 do 18 °C.

Pričom platí jednoduché pravidlo. Šumivé sa podávajú vychladené najviac. Ak si objednáte fľašu šumivého v reštaurácií bude vám servírovaná v chladiacej nádobe, prípadne obsypaná ľadovými kockami. Červené sa podáva pri izbovej teplote a biele je niekde v strede medzi týmito dvomi teplotami.

  • šumivé a šampanské 5 – 8 °C
  • biele sladšie a dezertné 8 – 12 °C
  • biele suché 9 – 11 °C
  • ružové 10 – 13 °C
  • ľahšie červené             12 – 15 °C
  • ťažšie červené 15 – 18 °C

Dúfam, že máte v oblasti vína trošku jasnejšie, a po prečítaní článku viete, že existuje aj iné víno, ako len biele a červené.

Autor: Peterkub

Prečítané: 520x
Späť hore
Vyberáme

Čo musím splniť, aby mi zo zahraničia vrátili dane?

Zárobky v zahraničí sú veľkým lákadlom. Či už ide iba o letnú brigádu, na ktorej budete...

Cadillac Ciel predstavený

Kultová americká automobilová značka Cadillac predstavila nový koncept hybrydu, ktorý d...

Komplikuje vám život? Kedy sa dá porucha erekcie riešiť bez pomoci lekárov?

Mnoho mužov aspoň raz v živote zažilo zlyhanie pri sexe. Pravdepodobne to ale nesúvisel...

Vytvorila digitálna agentúra MW media s.r.o. www.mwmedia.sk | www.mwshop.eu | www.123web.sk