
Nie je tak veľa potravín, ktoré by ľudia dávali do súvislosti s USA, ako hamburger. Ale toto populárne jedlo sa nachádza v histórii mnohých krajín, po celom svete.
Cesta hamburgeru do USA je dlhá a zaujímavá, rovnako ako jeho vývoj do súčasnej podoby, ktorá je tak obľúbená po celom svete.
Tu je 5 faktov, ktoré by vás mohli zaujímať:
1. Mongoli mali hamburger ako prví
Áno, už Džingischán a jeho mnohopočetná armáda ochutnala jednoduchý hamburger. Zatiaľ čo jeho vojaci boli v bitke, ostatní si vychutnávali kúsky jahňacieho alebo ovčieho mäsa vytvarovaného do placky, jazdci robili karbonátky nad otvoreným ohňom. Čo ostalo dali do sedla a počas ciest zjedli. Neskôr sa z tohto jedla stal v Rusku "tatársky biftek".
2. Nemci predstavili Američanom hamburger
Z Ruska si našiel cestu do Nemecka, kde sa používalo bravčové alebo hovädzie mäso. Potom si hamburger našiel cestu do Ameriky cez posádky a prisťahovalcov z Nemeckého Hamburgu, odkiaľ viedla lodná linka. Na palube jedli cestujúci pokrm z mletého mäsa s korením a cibuľou. Posádky boli často v prístave a stánky s občerstvením využili ich túžbu po domove a ponúkali pokrm v štýle "hamburgeru".
4. Poľnohospodár z Oklahomy vytvoril hamburgerovú žemľu
Je veľa diskusií o tom, kde sa objavila prvá hamburgerová žemľa tak, ako ju poznáme. Všeobecná zhoda je, že farmár Oscar Webel Bilbo bol prvým človekom, ktorý vytvoril žemľu. Jeho žemle s mäsom sa stali takým hitom, že v roku 1933 si so svojím synom otvoril stánok, v ktorom ponúkali prvé teplé mäso v žemli.
5. Ostatné kultúry majú vlastné verzie hamburgeru
V Číne sú veľmi populárne miestne pochúťky. Pomaly uvarené nakrájané hovädzie alebo baranie mäso s pšeničnou žemľou a pikantnou omáčkou na povrchu.