Je ťažké predstaviť si ráno bez aromatickej a chutnej kávy, ktorá vám umožní plne sa zobudiť a nabiť batérie na celý deň. Mnohí si ale bez nej nevedia predstaviť len ráno, ale celý pracovný deň.
O čiernej káve a jej prospešných vlastnostiach sa vie veľa. Ale čo je známe o zelenej káve, ktorá sa nám na prvý pohľad zdá viac exotická? Tu sú informácie spotrebiteľov už o niečo chudobnejšie. Ukazuje sa však, že zelená káva je oveľa zdravšia a chutnejšia ako tá čierna. A práve o tom budeme diskutovať v našom článku.
Charakteristika zelenej kávy
Kvalitná zelená káva nie je samostatná odroda kávy. Ide o tie isté druhy čiernej kávy, ktorých zrná ale ešte neprešli celým procesom spracovania, t.j. sú to akoby polotovary. Brazílčania ju milujú zatiaľ asi najviac.
Zelená káva - užitočné vlastnosti
Takže zelenou kávou je zrno Arabica alebo Robusta, ktoré sa nepraží alebo nepodlieha tepelnému spracovaniu.
Vzhľadom k tomu, že kávové zrná zelenej kávy nepodliehajú tepelnému spracovaniu, obsahujú viac živín, vitamínov a antioxidantov. Takéto nezávislé praženie zŕn, vám zároveň umožní dosiahnuť najlepšiu chuť a vôňu kávy.
Zrnková zelená káva ale obsahuje viac ako tisíc ďalších rôznych látok. Medzi nimi je viac ako tridsať druhov organických kyselín, pričom kyselina chlorogénová zaujíma osobitné miesto.
Zrná obsahujú esenciálne mastné kyseliny, vrátane kyseliny linolovej, palmitovej, olejovej, stearovej, arachidonovej a ďalších. Nesmieme zabudnúť na alkaloidy, ktoré v kofeíne zaujímajú tiež osobitné miesto a dávajú kávovým zrnám jedinečnú arómu.
Pomáha vám ľahšie schudnúť
Prvá vlastnosť zelenej kávy súvisí s jej obsahom kofeínu. Vďaka nemu človek cíti nárast psychickej a fyzickej aktivity, zabúda na únavu a v samotnom tele sa urýchľuje metabolický proces. Samozrejme, že to závisí od jej odrody a kvality spracovania, ako aj samotnej prípravy v dobrom automatickom kávovare.
Ďalšia dôležitá vlastnosť zelenej kávy je spojená s kyselinou nikotínovou, ktorá účinne spaľuje tuk. To znamená, že pitie zelenej kávy umožňuje osobe lepšie schudnúť, pretože látky, ktoré sú obsiahnuté v zelenej káve, môžu otupiť hlad a chuť na sladké.
Kvalitná zelená káva, na rozdiel od tej čiernej, má pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém. To vám umožní normalizovať krvný tlak a znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Ako viete, cholesterol je prvým nepriateľom pre zlý výkon srdcového svalu.
Tak si ju pod príjemným tieňom novej markízy s priateľmi alebo rodinou vychutnajte, ale nepreháňajte to s množstvom. Všetkého veľa predsa po čase škodí. Nech je pitie kávy pre vás naopak príjemným spestrením dňa a nie návykom, ktorého sa neviete zbaviť.