Skip to main content

Urobte si medovinu sami: Poradíme vám, ako na to

| Manworld.sk | Výživa

Milujete medovinu? Potom nemusíte byť priamo včelárom, aby ste sa k lahodne sladkej chuti tohto nektáru dostali. Na to, aby ste si medovinu vyrobili sami, potrebujete len pár jednoduchých nástrojov.

Pokračujte v čítaní a dozviete sa o vlastnostiach aj výrobe tohto nápoja niečo viac.

Medovina ako tradícia so zaujímavou históriou a vlastnosťami

Fakty ukazujú, že medovina, podobne ako pivo či víno, má v histórii ľudstva veľmi dlhú tradíciu. Pomerne dôležitú úlohu zohráva najmä v germánskej mytológii. Starovekí Gréci verili, že medovina je nápojom bohov, ktorý má magickú moc a posvätné vlastnosti. Samotné včely boli dokonca považované za Božích poslov. Rovnako Gréci, ale aj Rimania, Egypťania, Etiópčania, Škandinávci, Asýrčania, Inkovia a Aztékovia používali medovinu na náboženské účely a na festivaly či oslavy.

Na obľube tohto nápoja sa nič nezmenilo ani dnes. Lahodná medovina sa teší rovnako veľkej popularite a spotrebe. V lete poteší chuťové poháriky svojou sladkou chuťou, v zime príjemne zahreje.  Vedeli ste však, že tento nápoj si môžete vyrobiť aj sami?

Potrebujete na výrobu medoviny včelárske potreby?

Na to, aby ste si medovinu mohli vyrobiť sami, nepotrebujete toho veľa. Určité špeciálne včelárske potreby a pomôcky však nemusia byť na škodu. Ide najmä o kvasnú nádobu z plastu alebo skla s vhodným objemom a kvasným tesnením. Odmerku, hrniec, lievik a teplomer doma určite nájdete.

Ingrediencie dobrého receptu na výrobu medoviny

Asi z názvu vám bude logicky vyplývať, že med bude hlavnou zložkou tohto nápoja. Ak si ho nedokážete vyrobiť so spomínanými včelárskymi potrebami sami, môžete si med kúpiť. Dbajte pritom na to, aby bol z regiónu, v ktorom žijete. Aj bio med zabezpečí, že medovina nebude obsahovať žiadne nežiaduce zvyšky pesticídov či insekticídov. Okrem medu však budete potrebovať aj ďalšie prísady. Medzi základné ingrediencie na 3 litre medoviny patrí:

  • 1 kg bio medu z regiónu;
  • 1 ČL čistých kultivovaných kvasníc na víno (nájdete v dobre zásobených drogériách alebo na internete);
  • Kvasnicová výživná soľ, dávkovanie podľa návodu výrobcu (tu platí to isté ako pre čisté kultivované kvasinky);
  • 0,5 litra bio jablkovej šťavy, najlepšie prirodzene zakalenej;
  • 2 litre vody.

Ak chcete pripraviť medoviny viac, jednoducho si upravte množstvá. Kvasinková kultúra zvyčajne postačuje do 50 litrov. Pokiaľ ide o množstvo, vždy si treba uvedomiť, že kvasnú nádobu by ste nikdy nemali naplniť úplne. Hladina do troch štvrtín je ideálna.

Ako na to?

Príprava na výrobu lahodnej medoviny je v podstate veľmi jednoduchá. Med rozpustite vo vode. Je dobré, ak ho na tento účel opatrne zahrejete. Nie však viac ako na 40 stupňov. Pridajte jablkovú šťavu a droždie výživnú soľ a nechajte zmes vychladnúť asi na 20 stupňov.

Teraz môžete pridať droždie a naplniť zmes do fermentačnej fľaše. Fľašu zatvorte fermentačným uzáverom a naplňte uzáver vodou. Odteraz preberajú prácu kvasinkové huby. Čím je várka teplejšia, tým je kvások aktívnejší.

Ideálna teplota pre samovýrobu medoviny je od 20 do 25 stupňov. Počas fermentácie kvasinkové bunky premieňajú cukry na alkohol a oxid uhličitý. Po dni alebo dvoch by sa malo viditeľne spustiť kvasenie. V zmesi sa budú tvoriť malé bublinky ako v minerálke.

Plyn stúpa a uniká vzduchovou komorou, ktorá je naplnená vodou, preto z dôvodu jeho prítomnosti nesmiete nikdy fermentačnú nádobu vzduchotesne uzavrieť!

Počas fermentácie by ste mali dávku raz denne silne pretrepať. Asi po 10 dňoch až troch týždňoch by sa malo kvasenie výrazne spomaliť. Keď sa kvasenie spomalí, droždie urobilo svoje, no medovina môže byť stále veľmi zakalená. Kal sa však po naplnení medoviny do fľaše usadí. Prípadne je možné si ju preliať cez filter alebo jemnú textíliu.

Zdroj obrázka:A. Aleksandravicius/Shutterstock.com

Prečítané: 714x
Späť hore