Skip to main content

Jednoduché tipy ako mať vždy zdravé a krásne zuby

| Manworld.sk | Výživa
Zdroj obrázka: Vadym Sh/Shutterstock.com

Naša krása je závislá od mnohých faktorov. Veľmi veľkú úlohu zohráva strava, vplyv stresov a rýchleho životného tempa, ako aj kvalita spánku. Ak sú krásne a zdravé, pomerne veľkou vizitkou nášho životného štýlu sú aj naše zuby.

Aj zuby môžu byť ako krásny šperk, napriek tomu, že sa neviete vzdať čučoriedkových cigariet. Platí to však rovnako ako s celým naším telom. Všetko je závislé od dôkladnej starostlivosti a hygieny. Vedeli ste však, že aj niektorý typ stravy môže vašim zubom a ich zdraviu pomôcť?

Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ktorých potravín sa to týka.

Tvrdá zelenina a ovocie

Naše zuby a ďasná si zvykli na mäkké spracované potraviny a prestali normálne fungovať, čo malo za následok tvorbu povlakov a zlú cirkuláciu. Stačí pár tvrdých druhov zeleniny alebo ovocia denne  a vaše ďasná dostanú dobrú masáž a zuby sa zbavia usadenín. Okrem toho táto zelenina stimuluje produkciu slín, neustále umýva ústa a znižuje počet choroboplodných zárodkov a baktérií.

Mrkva, jablká, uhorky a cvikla obsahujú veľa vitamínov a mikroelementov užitočných pre zuby a ďasná, ako je betakarotén, vitamíny skupiny B, D, E, K, C, vápnik, draslík, horčík, sodík, fosfor, jód, fluór, železo, kobalt a striebro, ktoré normalizujú krvný obeh v ďasnách a dodávajú zubom vápnik a fosfor potrebné pre ich zdravie.

Ak by sa ale po konzumácií niektorej farebnej zeleniny alebo ovocia vaše zuby zafarbili, stačí  použiť len jednoduché a bezpečné bielenie zubov v domácom prostredí.

Orechy

Orechy obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, D, E, P, ako aj draslík, vápnik, horčík, fosfor a ďalšie minerálne prvky, ktoré určujú ich vysokú výživovú hodnotu. Kešu orechy navyše obsahujú jedinečnú látku, ktorá dokáže zabíjať baktérie, ktoré ničia zubnú sklovinu. Táto látka má antibakteriálne, antiseptické, tonizujúce vlastnosti a zmierňuje bolesti zubov.

Píniový orech obsahuje vanád, ktorý prispieva k rozvoju kostného tkaniva, fosfor, ktorý sa podieľa na tvorbe a údržbe zubov a kostí a hrá dôležitú úlohu pri činnosti svalov a nervových buniek, vápnik, ktorý je hlavnou zložkou kostí a zubov a je nevyhnutný pre zrážanie krvi, celistvosť buniek a srdcovú činnosť.

Mandle obsahujú zasa látky, ktoré zlepšujú stav zubov a ďasien, navyše majú analgetický a spazmolytický účinok.

Mliečne výrobky

Okrem vápnika, draslíka, horčíka a vitamínov A, B a D, ktoré sú prospešné pre naše telo ako celok, majú na zuby určitý vplyv aj mliečne výrobky. Jogurt napríklad znižuje množstvo sírovodíka, ktorý je hlavným faktorom spôsobujúcim zápach z úst, rýchlo zvyšuje hladinu pH a fosfáty, vápnik a kazeín pomáhajú mineralizovať zuby.

Syr možno považovať za účinný prostriedok prevencie zubného kazu, pretože zvyšuje koncentráciu vápnika v zubnej sklovine o 60 % a objem slín, ktoré obsahujú zložky zabraňujúce vzniku kazu a zápalu ďasien.

Tvaroh obsahuje bielkoviny, kyselinu mliečnu, železo a horčík. Je dobre absorbovaný v tele a soli vápniku a fosforu, ktoré ho tvoria, sa podieľajú na tvorbe kostného tkaniva, výžive nervového systému a tvorbe hemoglobínu v krvi.

Pokiaľ teda milujete ovocnú príchuť obľúbených pukačiek, môžete ich občas nahradiť aj čerstvým ovocím a vaše zuby sa vám za to určite poďakujú.

Prečítané: 1969x
Späť hore