Skip to main content

Najlepší spôsob ako schladiť ústa po zjedení chilly papričiek!

| manword.sk | Výživa

Čo urobíte ako prvé, po zjedení niečoho naozaj pikantného? Väčšina ľudí siahne po pohári vody a najlepšie poriadne studenej.

To však nebýva to najlepšie riešenie pálenia v ústach. Prečo sú ale štipľavé papričky tak štipľavé? Obsahujú látku zvanú kapsaicín, ten sa viaže na proteín a chuťové poháriky a zapríčiňuje pocit pálenia. Telo tak reaguje na škodlivú látku.

Kapsaicín sa vo vode nerozpúšťa, preto vypiť veľa vody má za následok rýchlejšiu návštevu toalety.

Čo by ste teda mali urobiť?

Jeden zo spôsobov je cmúľať kocku ľadu, voda, ktorá sa z ľadu začne rozpúšťať vám síce tak nepomôže, ale samotný ľad jemne znecitlivie niektoré časti v ústach. Suchý chlieb je lepší, absorbuje tekutiny v ústach a pomôže vytiahnuť molekuly kapsaicínu z chuťových pohárikov.

Avšak podľa odborníkov je najlepším spôsobom ako zmierniť pocit pálenia mlieko. Proteín v mlieku na seba viaže kapsaicín a odoberá pálenie z vašich úst oveľa rýchlejšie. Tento efekt môžete znásobiť plnotučným mliekom, jogurtom alebo zmrzlinou. To preto, že kapsaicín sa môže naviazať aj na tuk.

Napíšte nám, aké sú vaše overené spôsoby ako sa zbaviť nepríjemného pálenia.

Prečítané: 7993x
Späť hore